Тракийска могила край Кирчево спря паркинг на магистрала „Хемус“

p6200564 Тракийска могила спря инвестиционно намерение за строителство на търговски комплекс и паркинг за ТИР-ове в близост до пътя София-Варна, на около 70 м за разклона за с. Кирчево. Строителството е спряно по сигнал на Танов от с. Кирчево в НГ бр. 53, 17 юли, 2008. Регионалният исторически музей се самосезира и още на другия ден археолози отиват на проверка. На 18 юли инвеститорът на обекта Никола Петров (на снимката с баща си) е извикан в полицията и му се забраняват строителни дейности. Оказва се обаче че Петров има всички документи и разрешителни за строеж, но в нито един от тях не е отбелязан археологическият паметник.
Взех всички документации и отидох в Националния институт за паметниците на културата (НИПК) в София, разказва бащата на Петров, Петър Николов. Оттам се извиниха и ми казаха, че е допусната грешка, тъй като Тракийската могила не е обявена в Угърчинската селищна система като паметник на културата. Грешката била на пенсионерка, която работела в Ловешкия музей. Могилата е регистрирана в НИПК още през 1962 г. Но в документите, докладите и разрешителните от РИОСВ – Плевен, поземлената комисия в Угърчин тя не е отбелязана. Нито кметовете, нито гражданите са подали сигнал на обявеното обществено обсъждане за инвестиционното намерение.
Петров купува земята от двама собственици. На 10 юли земята е прехвърлена от земеделска в строителна. Извадил е документи от Енергото, ВиК, Басейнова дирекция, РИОКОЗ, разрешение от Главно управление Пътища, проект за трифазен ток и т.н.
Разрешено е строителство на населище от 1000 кв. м открита площ – ресторант, хотел, автомивки, два магазина, ТИР паркинг и др.
От НИПК му заявяват, че има два варианта. Единият е да промени проекта, като се запази 10 м диаметър от могилата. Другият вариант е Петров да финансира със собствени средства проучването й. Срещнах се с директора на Регионалния музей Иван Лалев. Той ми представи план сметка за 7900 лв. Предложи ми да сключим договор, аз като възложител, а музеят като изпълнител. Трябва да плащам на пет археолози, багер, фадрома, 6 работници, кирки, лопати, пазачи, фургони. Излиза ми около 1200 лв. на ден., а минималният срок е 25 дни. После Лалев ми предложи аз да бъда дарител, а те -дарените. Дадоха ми банкова сметка на община Ловеч, разказва Николов.
Това е рекет, категоричен е той. Нима ако знаех, че в този терен има археологически паметник, щях да го закупя. Защо музеят не го е обявил в община Угърчин, след като е бил регистриран в НИПК? През май изтича срокът за започване на строителството на комплекса. Не мога да тегля кредити, освен това плащам жестоки лихви. Исках да кандидатствам за средства от еврофондовете, но всичко се провали, казва още Николов. Ще търсим истината и ще отстояваме правата си. Не може заради нечия небрежност да плаща друг, категорични си бащата и синът.
Светлана ПЕТРОВА

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.