Радослав Гущераклиев: Музеят в Ловеч никого не рекетира

p6190563 Радослав Гущераклиев е уредник в Регионалния исторически музей в Ловеч

– Г-н Гущераклиев, инвеститорът твърди, че причината за спирането на строежа е по вина на музея. Как ще коментирате?
– В случая става дума за земеделска земя. Според закона, когато някой извършва строителни дейности и открие неща, които имат признаци за паметници на културата, той трябва да спре. Става въпрос за прекатегоризиране на земята и за извършване на строителни дейности. През 2008 г. от Музея сме издали удостоверения за следните обекти “Златна Панега Цимент“ АД, за дейностите в района на Коритна, за кариера в с. Бежаново. Документът удостоверява, че в границите на терена няма паметник на културата. Става по следния ред. Събират се всички документи – за преминаване на ток, вода, всичко е с разрешителен режим. Ако е въпрос за паметник на културата, ходим на място. Ние трябва да проверим. В конкретния случай – това е насип и той трябва да бъде проучен. Хората от Кирчево знаят, че това е паметник на културата, а единствено собственикът не знае това?!
– Защо в нито един документ – от РИОСВ, поземлена комисия, службата по геодезия и картография, не е отбелязана тази могила?
– Той няма разрешение за строеж. Всички паметници, могили на територията на България, селищни и надгробни, са обявени с разпореждане на МС №1711 от 1962 г. за паметници на културата от национално значение. В чл. 12 от Закона за защита на културно-историческото наследство всички археологически обекти, градежи, паметни места и местности, свързани с миналото, са обявени за паметници на културата. Няма значение дали паметникът на културата е известен, или не. В случая става въпрос за надгробна могила, която се вижда. Разбирате ли, това не е нещо, което може да се подмине? Ние направихме преписка. Длъжни сме да вземем страна, тъй като в закона е казано, че местните общински съвети, кметовете и институциите трябва да вземат решение. Отидохме и видяхме могилата. Говорихме с него. Казахме му как трябва да постъпи. Той каза, че евентуално можем да започнем археологически проучвания и че те евентуално ще бъдат спонсорирани от него.
– Инвеститорът заяви, че ако нямаше сигнал до вестника, вече да е започнал строителство…
– Никой не може да издаде такова разрешително. Когато искахме да проучим съответния паметник на културата, започнахме преговори с него. Той обеща плащания на геодезично заснемане. Ние искахме открит лист и го получихме от Археологическия институт. Той имаше възможност да започне строежа непосредствено след нашите разкопки.
– Николов твърди, че това е рекет.
– Ние никого не рекетираме. Той поиска да подготвим договор. Консултирахме се с юристи и счетоводител в община Ловеч. Всеки ден има по едно обаждане някъде за разрушен паметник на културата. Ако тръгнем навсякъде да извършваме археологически разкопки, при това знаете какви са финансовите ни възможности. Затова му казахме, че единственият законов начин е да поискаме открит лист за проучване. Той се отказа. Ако започнем едно нормално проучване на този насип, ще ни отнеме няколко години. Ако има гробно съоръжение или гробница, това означава, че те трябва да останат на място и би трябвало да се ескпонират. Такива са изискванията в ЗПК.
– Инвеститорът ще получи ли обезщетение за претърпени пропуски и вреди?
– За какво обезщетение става дума? Вижте, ние сме просто страна. Ако разполагаме с финансовия ресурс, от наша страна няма никакъв проблем. Ние не спираме никого. Длъжни сме единствено да дадем нашето заключение. Представя се програма за тези проучвания. Вижда се какъв е финансовият ресурс. Тази могила е висока около 4-5 м и с диаметър около 50 м. Ние не можем да започнем днес и утре да спрем.
– Какво следва оттук нататък за инвеститора?
– Ако иска да извърши строителна дейност, най-добрият начин е да отиде в НИПК или в Археологическия институт, или да се разбере с директора на музея в Ловеч.
– Ако той беше започнал да строи?
– Съответно има Закон за паметниците на културата.
– Кой щеше да го провери?
– Говорихме и с полицията за тези неща. Там е казано, че той трябва да има съответните разрешителни за всичко, включително от Министерството на екологията, от Министерството на културата.
– Според вас той няма всички документи?
– Аз не мога да ви кажа дали е имал. Той дойде при нас и каза – ето това е за вас. Ние отидохме, видяхме. Той също знае, че това е паметник на културата.
– Вече знае, но преди да купи терена не е знаел и никой не го е предупредил.
– Е, щом твърди. Законът гласи, че ако по време на строителни и благоустроителни дейности, бъдат открити материали, които имат признаци на паметници на културата, техният собственик е длъжен да се обади в съответната община или в музея. Специалистите отиват, проверяват.
– Защо в община Угърчин този паметник не е бил регистриран?
– Ние ходихме и се срещнахме с кмета на Кирчево. Променят се землищата на селищата постоянно. В момента, ако отидете и питате къде точно е границата между Добревци и Ябланица, и кметът не може да я посочи. Мислех че могилата е към с. Кирчево, оказа се обаче че е към землището на с. Сопот. Ходихме и говорихме с двамата кметове. И двамата знаят за могилата.
– След като са знаели, защо не са предупредили собственика?
– Аз не зная кой му е продал терена. Питайте някой друг. Архитектът ни отговори, че той не е получавал разрешително. Ако собственикът беше се обърнал към Министерството на културата, то щеше да се обърне към НИПК, те щяха да се обадят на нас.
– Защо да се обръща към Министерството на културата, защото е видял могила ли, по точно някакъв насип? Та той дори не е започвал строителни дейности.
– Който строи в земеделска земя, тя трябва да бъде прекатегоризирана. Например, Коритна иска да си разшири кариерата, ние трябва да отидем да проверим на място обекта. Ако има археологически материали, да започне проучване.
– Могилата проучвана ли е досега от археолози?
– Тази могила я гледаме от над 20 години. Освен теренни археологически разкопки, правим издирвания, обхождания на землища. Има обекти, които са в гората, и не можем да ги регистрираме. Кметът обаче знае и трябва да предупреждава.
– Има ли вина инвеститорът?
– Не, няма вина.
– Значи няма късмет?
– Късметът е относително понятие. Ние сме длъжни да спазваме нормативната уредба. Човекът е в правото си да иска да строи, при положение че бъдат спазвани изискванията на нормативната уредба. Определени хора купуват апетитни места и искат да строят бързо. Тази могила е част от селище. Насипи, които са издигани от третото хилядолетие преди новата ера до към 4 век. Всички тези изкуствени земни насипи са на богати траки. В Ловешко са проучени над 100 могили от покойния вече проф. Георги Китов. Имаме проучен и публикуван некропол от ранната бронзова епоха, който е най-големият в страната. В Бежаново има могила, по която също беше работено от “търсачи на щастието“. Регистирахме интервенциите. Започнахме проучванията и се оказа, че под насипа има селище.
Светлана ПЕТРОВА

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.