60% от актовете на РВМС са в магазините

Районната ветеринарно-медицинска служба в Ловеч е издала през 2008 г. 62 акта, като от тях 60% са в търговската мрежа, съобщи директорът на службата д-р Ванко Меразов. Събираемостта на глобите е трудна, прибягва се до доброволни покани предаване в Агенцията за държавни вземания. Актовете се обжалват, съдът ги оправдава и това обезсърчава колегите, каза д-р Меразов. Ако утре стане хранително отравяне, съдът няма да бъде обвинен, а ще бъде потърсена отговорност на контролните органи, изтъкна той.
„След отпадането на българския държавен стандарт, страната работи по европейските регламенти. Фирмите в хранително-вкусовата промишленост подготвиха технологична документация за своите изделия, която беше защитена от експерти в Национална комисия. Например, ако по-рано е правен салам „Камчия“ по българския стандарт, с месо и чесънq iега има допълнително наслагване на материали или пък количеството на свинското е променено. Всичко това е защитено в технологичната документация, която се заплаща.
„Бони оборот холдинг“ има над 100 технологични документации. Документацията се използва от службата при проверки за лабораторни анализи. Технологичните промени включват допълнителни съставки, но те са защитени от предприятията.
За никоhf не е тайна, че за последните 15-20 години ние разрушихме нашето животновъдство. Повечето от фирмите работят с вносни телешки меса. Нашето свинско месо задоволява едва 60% от нуждите ни. За да се задоволят потребностите на българските фирми се внасят допълнителни суровини. До 1990 г. не се е ползвало пуешки прат, пилешки прат (смлени отпадъци), които сега се влагат в пастети и колбаси“.
Според д-р Меразов, процесът е взаимносвързан. Спрямо 1990 г. кравите с млечно направление в областта са намалели близо три пъти, овцете – 5 пъти. Това е една от основните причини да се търсят вносни суровини, изтъкна той.
В България има производи, които продължават да работят по старата технология. Например, българското саламурено сирене зрее от 45 до 60 дни. Цената му е около 16 лв., тъй като е продукт от чиста суровина, с технология по старата традиционна рецепта по време на БДС. Зреенето изисква да не се прилагат никакви консерванти и добавки. Такава мандра има в град Съединение, Пловдивско.
Складовете на едро и хранителните вериги се задължават да имат отделен щанд за изделия с вложени концентрирани млека, растителни масла и добавки. Срещнахме разбиране от повечето фирми в региона. Изключение правят големите вериги – Метро, Билла, каза д-р Меразов. Те протестират срещу това диференциране. Постигнато е споразумение обаче в една витрина да има две части – за натурални произведения и за съдържащи растителни мазнини.
Светлана Петрова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.