Управление с изтекъл срок на годност или как се крием от Брюксел – Иво Инджев

На развален телефон с Брюксел си играят нашите управляващи – не били разбрали, че ни отказват размразяване на средствата по САПАРД, които ЕС замрази за България миналата пролет. И съответно ни пробутват (в особено големи количества) намирисващата на поредната пропагандна кампания „водеща новина” за развалените храни на българския пазар, за която са виновни някакви лоши чужденци.
Уж не разбрали, не чули (това, което ясно заяви в Брюксел говорителят на европейската комисия по селско стопанство Майкъл Ман), а изпреварващо започнаха да контрират лошата новина, още преди да се появи. Дни наред в медийното пространство се вихри кампания на възмутени граждани, търговци, ветеринари и министри от „голямото откритие” за вноса на некачествени храни и добавки.
На амбразурата беше изтикан практически неизвестният на широката публика земеделски министър Валери Цветанов. Вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева се крие, за да не даде обяснение за опроверганата й прогноза от преди седмица, според която замразените пари за селските стопани щели да бъдат размразени. Така, неочаквано, по невидима заповед „отгоре”, послушните медии превърнаха за отрицателно време Цветанов в „звезда”.
В централните новини на държавната телевизия, в най–гледаното време, когато всяка секунда е баснословно скъпа, министърът получи неограничено време за излияния срещу поредния „неизвестен извършител” на престъпления в държавата – някакви злонамерени вносители на некачествени храни и хранителни съставки.
Говори министърът минута, две,…седем…Спрях да ги броя. Но не помня кога за последен път централната новинарска емисия се е превръщала в такава неограничена трибуна за нечии монолог, маскиран като интервю. Сякаш гигантски проблем се е стоварил изневиделица върху държавата и титанът Цветанов е призван да ни спаси!
Проблем, разбира се, има. И това е поредният удар на Брюксел срещу калпавото управление в София. Но за това – нито дума. Министърът дори не знаел…
Паралелно с това в най–гледаната частна телевизия поеха в следващите новини щафетата на пропагадната кампания. Заредиха се обект след обект: граждани, търговци, все възмутени от вредителите (някакви неясни чужденци), заради които, оказва се внезапно, ядем некачествени и дори опасни меса, млека, сирена. А нашичките власти – целите в бяло!
Но и това не е всичко. Стъпаловидната кампания продължава и в печата. Отново без изобщо да бъде споменат поводът (смразяващият сигнал от Брюксел за замразените средства), на две вестникарски страници тиражен проправителствен вестник громи враговете – вносители. Вездесъщият (вече) министър Цветанов не само повтаря всички обвинения, но и се възмущава от липсата на контрол (?).
Така с разваления си телефон управляващите ни замерят с развалени новини за развалените храни, с чиято помощ се опитват да прикрият издайническата миризма, която се носи от разваленото им управление, чиито срок на гад…, пардон, годност, отдавна е изтекъл. (http://ivo.bg)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.