За крадците няма нищо свято

Отворено писмо до медиите по повод разграбването на къщата на художника Мирчо Мирчев от Лесидрен

Кои сте вие? Откъдето и да сте, не сте ли хора?
Ако сте малолетни и не знаете да четете, нали когато видите камък с надпис, изправен някъде, той говори за паметник? Ако сте грамотни, то стъпвайки по обраслия с къпини двор, бодлите ви бодяха по ръцете, по нозете, искайки да ви кажат: “Не влизайте със зла умисъл тук, не рушете, не ровете, или, ако влезете, седнете на миндерчето, починете си, запалете си “кюмбенцето”, стоплете се, има дори оставено кафенце с кафениче, чашки, захар, почерпете се. Огледайте се и помислете, че тук са живели хора – човеци – творци.”
Дано не ви остави лошата замисъл да влезете дори тогава, когато пред вас се изпречи паметната плоча “Тук почива прахът на художника Мирчо Вътев Мирчев”
Колко сте били – не знам. Но сте успели да обърнете миндерчето, да съборите печката, да обходите стаите и да разхвърляте боите и четките на твореца, на художника. Разместихте стъпалото пред мазето и там разхвърляхте вещите му от сандъците. И какво търсихте и какво намерихте – удовлетворени, сте отнесли кюмбенцето. Оставихте отворени незаключените от мен врати и отново минахте през шипките. Бодлите като ви бодяха, не ви ли мина през ума, че са може би духовете на починалите от този дом.Дано да ви е топло в тяхна памет – от сърце ви го желая.
Да бяхте споделили с мен – щях да ви я подаря печката. Няма нищо по-добро от това да стоплиш душата на човек. И няма нищо по-страшно от това да те преследва съвестта, че си откраднал.
Много щях да се зарадвам, ако намеря пред вратата му цветя, отколкото разбитата врата.
Ако искате да знаете що за творец е бил Мирчо Мирчев от Лесидрен, то отидете в музея в Ловеч. Там ще видите дарените от него творби, които е сътворил през целия си земен път. Бог да го прости!

Негова племенница: Дора Масларова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.