125 хиляди лева от проектиране се губят

Справка за обществените поръчки за проектиране представи на общинското заседание в четвъртък кметът Минчо Казанджиев. Въпросите за устройственото планиране, инвестиционното проектиране и ремонта в община Ловеч бяха поставени от общинския съветник от “Атака“ Светослав П. Иванов. Основният му мотив – защита на обществения интерес.
В отчета за м . г. за проектиране са похарчени 658 хил. лв. В отчета на бюджета обаче се сочат 840 хил. лв. Това означава, че 180 хил. лв. се губят някъде, изтъкна атакистът.
Още 125 хил. лв. не излизат в справката, коментира общинският съветник. Общо 84 поръчки е имало за 2007/2008 г. По-интересното е обаче от кого са спечелени. От пръв поглед се вижда, че няколко фирми са първенци по печелене на проекти.
За “Проект за реконструкция, модернизация и оборудване на СОУ “Климент Охридски“ са дадени (със заповед по договор от 15 февруари 2008 г.) на Архитектурно ателие “Вароша“ 36 хил. лв. За същия обект само пет работни дни по-късно на СД “АС Агушева, Агушев и сие“ се отпускат 28 хил. лв. Същото е положението и за ремонта на Езиковата гимназия. Отново Архитектурно ателие “Вароша“ взема 31 хил. лв, а след няколко дни по същия проект се дават 32 400 лв. на СД “АС Агушева, Агушев и сие“. Справката показва, че 4 обекта се отдават на Архитектурно ателие “Вароша“, а след пет дни се дават почти на същата сума и на другата проектантска фирма.
По същия модел за ремонта на Математическата гимназия за пет дни се отпускат на двете фирми общо 66 хил. лв.
Според кмета, предимство било, че обществените поръчки са сключени с ловешки фирми. На практика става дума за две основни фирми-играчи. Близо 170 хил. лв. са дадени на Архитектурно ателие “Вароша“. СД “АС Агушева, Агушев и сие“ пък има около 140 хил. лв. Останалите проектантски фирми са със скромни поръчки, пресметнал Иванов. На 25 юли 2007 г. община Ловеч сключва два договора със софийската фирма ЕТ “Нела – Даниела Коларова“ за 70 900 лв. Предмет на обществена поръчка са два обекта. Първият договор е за частично изменение на ПУП-ПРЗ за територии и поземлени имоти за публична общинска собственост. Вторият пък е проект за рехабилитация на настилката на пешеходната зона в центъра на Ловеч.
Ден по-късно, на 26 юли 2007 г., друга софийска фирма, ЕТ “Людмил Коларов – Канел“ София, сключва три договора с общината на обща стойност 106 400 лв. Обществените поръчки са за проекти (а не за асфалтиране!) за основен ремонт на улицата пред СБА в Ловеч – 35 600 лв., втори проект за основен ремонт на ул. “Възрожденска“ и реконструция на водопровод в кв. “Гозница“ – 35 200 лв., и трети проект за улица и водопровод за 35 600 лв. Интересното е, че според “Дакси“, фирмите са регистрирани на един и същи адрес в София (кв. “Христо Михайлов“, бл. 22, ет. 3, ап. 9).
На въпрос каква е пречката да не се включват общински съветници в комисиите по провеждането на конкурсите за възлагане на проектиране, кметът Минчо Казанджиев заяви, че това може да стане след преценка на ОбС. Той изтъкна още, че протоколът на комисията не подлежи и не може да подлежи на одобрение от ОбС, но възложителят – Община Ловеч, може да привлече като членове или консултанти на комисията и външни експерти.
Светлана Петрова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.