Д-р Ваньо Шарков: Още едно управление на БСП ще е пагубно

valio-6arkov Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ е депутат от ПГ на ОДС. Член е на Комисията по здравеопазване и заместник-председател на Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Отговаря като депутат и за Ловешка област. Във вторник той има среща с местното ръководство.

– Каква е предизборната обстановка в СДС?
– Според решение на последния национален съвет ще проведем един вътрешен референдум, който да реши дали да се явяваме самостоятелно на изборите. Дали това ще доведе до достатъчен брой депутати и проценти – това е вторият въпрос. Решението обаче ще се вземе открито. Другите политически партии също трябва да вземат решенията си. Непрекъснатите призиви за коалиции сред десните партии, които чуваме, все още са от вътрешнопартиен характер. Ние в СДС искаме да се занимаваме повече с реална политика. Искаме да решаваме реалните проблеми на хората.
– Например?
– Например, решението на опозицията по повод окървавяването на протеста на 14 януари да напуснем парламента. Второ – опозиционните партии в парламента заставаме зад идеята да се провеждат изборите през 2009 в един и същи ден. Освен спестяване на средства, това ще доведе и до падането на тройната коалиция от власт поне месец по-рано.
– Протестиращите пред парламента младежи в известна степен показаха ниска политическа култура. Как може да се преодолее това?
– Проблем беше организирането на протеста чрез интернет и се доказа, че не това е начинът. Прави впечатление, че макар при всички правителства досега да е имало протести, само три пъти имаше побой върху протестиращите. Първият е по времето на БКП пред “Кристал“, вторият при Жан Виденов пред парламента, и третият – сега. Това показва отношението на БСП към хората – те бият гражданите, когато протестират. А исканията на протестиращите бяха основателни. Повечето от тях съвпадат с нашите. Какво искат те – мажоритарен елемент в изборната система, 1 или 2 % бариера. Организаторите постепенно промениха своите виждания, от първоначалното “никого не искаме от политиците“, до благодарност към нас, които сме с тях на площада.
– Изводите?
– Гражданското общество постепенно узрява, набира сила и поставя конкретни изводи и въпроси.
– Може ли да се прави паралел след промените на министрите на здравеопазванетото и на МВР?
– Разлики като хора сигурно има, но като политика няма никаква разлика. Интересното е, че при Румен Петков нямаше протести при полицаите, а при Михаил Миков – има. При Радослав Гайдарски имаше протести на медиците в “Пирогов“, а при Желев – няма. Най-лошото е, че социалистите допуснаха държавата да се намеси в една самостоятелна неправителствена организация като лекарския съюз. Но тук вина има и старият председател Кехайов.
– Какво стана със скандала “ин витро“?
– Той беше предизвикан от хора, които много държаха промяната в закона да стане по начин, който те искаха. Става дума за Антония Първанова. Считах, че онези текстове, които създават корупционни механизми, ще можем да ги премахнем между двете четения. Но той не мина в пленарна зала. Но фондът се създава по предложение на МС, така че работата бе свършена.
– Какво е бъдещето на бившите окръжни болници?
– Всеки управляващ гледа на тези лечебни учреждения като на гръбнака на здравеопазването, тези болници трябва да се запазят. Друг е въпросът за финансирането. А за по-малките градове болниците могат да се закриват само с решение на общинския съвет, никой друг не може. Но какво бъдеще ще има един кмет, ако закрие местната болница?! Няма и да помисли за втори мандат.
– Как излиза СДС от мандата, с какви загуби и успехи?
– Загубите са от доста избори. СДС обаче защитаваше своята предизборна програма. Работеше активно като опозиция, имаме внесени шест вота на недоверие към правителството. Имаше добри предложения към бюджета, за диференцирана ставка върху лекарствата, данък ДДС да падне от 20 на 18 % и други. Мисля, че всяка една неправителствена организация би подкрепила нашата идея да присъстват и дават становища в комисиите, когато се гледат законопроекти за тях. Освен това управляващите колкото и да се хвалят, че са въвели плоския данък, това беше наша идея.
– Работата по листите за депутати кога ще започне?
– След около два месеца е нормално да започнем работата по листите. За тяхната изработка ще има вътрешни избори, всичко зависи от решенията. Искаме да отворим максимално партията отвътре за демократичен избор, всеки член да изразява ясно мнението си.
– Ако се получи още един мандат на БСП в управлението, какви ще са последиците за България?
– Изключително вредни. Това правителство, колкото и уж да работеше за членство в ЕС, насади изключителен евроскептицизъм сред гражданите, показа, че не усвоява, а присвоява пари от еврофондовете, не може да се пребори с корупцията, а и не приема онези закони, които биха подобрили живота на гражданите. Следващо управление на БСП ще е пагубно.
– А идеята за пускане на спрените реактори в АЕЦ?
– Това е чист популизъм. Провеждането на пропрезидентски митинги не е в полза на европейската политика. Отварянето на блоковете е невъзможно, самите социалисти в кулоарите споделят това. Дори някои бивши шефове на АЕЦ твърдят същото, но така трябвало да говорят… У нас не е имало криза за електричество, а на доставка на газ от Русия. Дебатът за АЕЦ цели изместване на дебата за газа. Големият въпрос за тока е, ако пуснем 3 и 4 реактор, какво се случва с произведената енергия? Дали ще намали цената за обикновените граждани, дали ще можем да я изнесем, след като сме подписали квоти, и дали електропреносната мрежа ще я издържи. Отказват да отговорят на тези въпроси.
– Какви са пораженията от газовата криза?
– Те са предимно поражения за българския бизнес. Доста фирми загубиха пари, работници. Дали са точно 150 млн. или не са, не е важно, защото ако един малък бизнесмен загуби 100 хил. лв., те за него са всичко.
Интервю на Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.