МВР за втори път с антинаграда „Биг брадър“ (Големият брат)

МВР за втори път получи антинаградата „Биг брадър“ (Големият брат) за държавна институция, която „най-грубо нарушава правото на неприкосновеност на личния живот“ през 2008 г.
Носителите бяха обявени в сряда от Програма Достъп до информация и Интернет общество – България, организатори на конкурса.
Силовото министерство заслужи отличието за „многопосочно разгърнатата дейност в областта на нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот“.
През 2008 г. министерството на Михаил Миков и ДАИТС инициират Наредба 40. Тя задължаваше мобилните оператори и доставчиците на интернет да запазват данните за съобщенията, както и да гарантират пълен достъп на министерството до тях.
Отличието идва в тежък момент за институцията, която е разтърсена за първи път в историята си и от стачки на “пушачи” и “пиещи вода” служители.
Обаче в края на м.г. тази част от наредбата бе отменена от Върховния административен съд като противоконституционна.
Освен това МВР поиска от Mediapool.bg компютърно-информационни данни на участниците във форума им за разследване.
Поредна заслуга на МВР е записването на лични данни на гражданите, участвали в гражданския протест в столицата на 15 януари 2009 г.
ЧЕЗ получи наградата в категорията „частно дружество“ заради незаконното искане от клиентите да оставят копия от документите за собственост, ако искат да се ползват от услугите на дружеството. „Въпреки решение на Комисията за зашита на личните данни срещу тази практика, дружеството продължава да изисква тези документи от клиентите си“, сочат от организаторите.
Сред номинираните за антинаградата, но не успели да се вредят, бяха ДАНС, Държавна агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), Агенция за социално подпомагане, верига магазини „2be”, търговска верига „Метро Кеш енд Кери” и ОББ.
Наградата “Големият брат” е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права „Прайвъси Интернешънъл“. Тя е вдъхновена от известния роман-антиутопия на Джордж Оруел “1984″. Символът е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.
По традиция наградените не се явяват на церемонията, а можеше…

Един коментар към “МВР за втори път с антинаграда „Биг брадър“ (Големият брат)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.