Протест на зърнопроизодителите в Ловешко по пътя за Плевен

Зърнопроизводителите от Ловешко с над 40 тежки машини протестираха по пътя Ловеч – Плевен. После те демонстративно паркираха техниката си край разклона за Слатина във  вторник. Бяха издигнати лозунги „Европа дава, България не дава“ и „Не щем лъжи, искаме пари“. Акцията е в знак на протест срещу липсата на държавна политика за сектора. Имаме информация, че една 30 процента от исканията ни ще бъдат гласува в бюджет 2009, каза Димитър Мачуганов, от от Асоциацията на земеделските производители в Ловеч.
Поводът за днешния бунт е нежеланието на кабинета да отпусне максималните бюджетни субсидии, а през последния месец се наслушахме на лъжа след лъжа, допълни той.

Жана Мачуганова пък прочете протестна декларация пред механизаторите. Те имат намерение да стоят на бивак край пътя два дни, докато в София се приема бюджетът.
Браншовата асоциация е насрочила и митинг пред храм-паметника „Александър Невски“, където производителите да изразят своето недоволство от орязване на исканите 380 млн. лв., които трябваше да бъдат заложени в проектобюджет 2009. Становището им беше подкрепено и от Асоциацията на земеделските производители.
„Средствата ни бяха обещани от земеделския министър Валери Цветанов още през лятото, когато той подписа споразумение с нас. Вместо това средствата не са заложени. Не е ясно и дали ще получим допълнителните 147 млн. лв. за тази година, които бяха вписани в преходните и заключителни разпоредби на бюджет 2008“, твърди председателят на НАЗ Красимир Аврамов.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.