Камен Кисимов за цензурираната картина на Апостола

Ловешкият художник Камен Кисимов взе отношение по поредния ловешки скандал с цензурата:

Въп­рос­ни­ят пор­т­рет на Ти­хо­мир Ан­то­нов ни­то е гейс­ки, ни­то пък ня­как­ва сме­ла твор­ба. В съ­ща­та из­лож­ба има и дру­ги опи­ти да се ри­су­ва Лев­с­ки, не по-мал­ко са­ти­рич­ни. Се­га спо­рим за Лев­с­ки, все ед­но че е сред нас, съв­ре­менник. Ни­кой не го е виж­дал, до­ри че­ре­път му не е на­ме­рен. Лев­с­ки е ри­су­ван по дос­та стра­нен на­чин и от Иван Ва­си­лев, и от бра­та на Спас До­чев – Цвят­ко До­чев. Поз­на­вам мом­че­то, ко­е­то се­га е в цен­тъ­ра на скан­да­ла. Той е от Гоз­ни­ца, учил във Ве­ли­ко Тър­но­во, скро­мен и ра­бот­лив ху­дож­ник. Ста­ва ду­ма за не­що дру­го – цен­зу­ра­та. Аз ако на­ри­су­вам Хит­лер, ще го пус­нат ли на из­лож­ба­та? На­вяр­но – не. А ако на­ри­сувам Ста­лин, си­гур­но ще ми­не. При то­ва в пис­мо­то до нас, ху­дож­ни­ци­те пи­ше, че кар­ти­ни­те не се цен­зу­ри­рат. Да, ама не. Че той Пи­ка­со ако бе­ше жив и на­ри­су­ва Лев­с­ки, си­гур­но щя­ха да го пра­тят в Си­бир…

3 коментара към “Камен Кисимов за цензурираната картина на Апостола

 1. http://www.duma.bg/2006/0206/180206/obshtestvo/ob-7.html

  А останалите ми коментари по този случай четете в сайта на bTV! Нека си е скромно момчето Тихомир Антонов, но опитът му да прерисува портрета от Георги Данчов, го е провалил. Има и други начини в живописта, чрез които да покаже творческото си търсене като художник, както го е направил худ.Цвятко Дочев. Наясно ли сте, драги ловешки творци, за какво иде реч?!Четете за съратничеството между Левски и Данчов.Тук не става въпрос за портрет по разказ на Вазов!Тихомир Антонов по-добре да си беше замълчал. Това , което направи, е просто антиреклама на творчеството му. Сега и в другите картини ще му търсят кусурите. А тази думичка“гей“, който вестникар я е използвал, да вземе да си хвърли шапката и да си намери друг начин за изкарване на мръсни пари.С такива новини ли трябва да заливате ловчалии преди Коледните празници?! Има една народна мъдрост:“Едно лайно колкото по го ровиш, то повече мирише!“Кой както иска, така да ме разбира! Туй то!

  Харесвам

 2. http://www.vlevskimuseum-bg.org/lev-originalnite_snimki.php

  Седем снимки има на Апостола от онова време. Ако някой не го знае,имате прекрасен музей в Ловеч, прекрасни уредници, които да ви разкажат за живота и делото му.
  Иначе, да са ви живи и здрави ловешките творци!

  Харесвам

 3. Черепът на цар Борис, хан Аспарух, хан Крум, братята Асен и Петър също не са намерени и за това предлагам художника Т. Антонов да ги барне със загадъчната усмивка на Мона Лиза. Така ще изглеждат по-миловидно за потомството и вобще да бъдат изобразени избръснати, подстригани и ако може парфюмирани.

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.