Спас Дочев цензурирал гей-портрет на Апостола

_________________48ccf82daac041

Скандал дали това е портрет на Левски или на гей избухна в Ловеч, след като бе цензурирана картина на Тихомир Антонов от Общата изложба. Ловеч е град, който е известен с по-строгите си критерии за изкуство (виж скандалите на църквата с  театъра). Според Спас Дочев, място на гейподобен портрет не е в ловешка изложба. Това не е Левски, категоричен е той. Виж по-долу мнението на Сибин Майналовски.

Сибин Майналовски: Не вярвахме, че ще се наложи да пишем по подобни поводи в началото на XXI век, но явно комунистическо-подмазваческият манталитет никога не умира. Предварително ви се извиняваме, уважаеми посетители на Българския Арт Портал, за това, че се налага в навечерието на предстоящите Коледни и новогодишни празници да ви занимаваме с подобни изяви, подхождащи повече на селски вечеринки, но… явно наистина това е животът.

Поводът за настоящата статия е тазгодишното издание на традиционната изложба на ловешките художници „Есенен салон 08“. Регламентът на мероприятието е кратък и кристално ясен – до три творби от автор, които НЕ ПОДЛЕЖАТ на журиране по никакъв параграф. Независимо от този факт, шефът на ловешката картинна галерия господин Спас Дочев (скулптор по занаят) по безцеремонен начин е подложил на цензура и е разпоредил да не бъде излаган портретът на Васил Левски, който виждате в началото на материала. Автор на картината е главният редактор на Българския Арт Портал – Тихомир Антонов, художник с име и традиция, чиито творби са обиколили доста галерии и красят колекции в страната и чужбина. Думите на Спас Дочев са били „Колегите-живописци смятат, че тази картина е срам за Апостола и не подобава да виси на каквато и да е стена“. Оставяме настрани факта, че никой от „цитираните“ колеги-живописци не е виждал въпросната творба, тъй като тя изобщо не е била излагана в галерията и не е била подлагана на журиране, консилиум или с каквото се занимават в свободното си време ловешките културтрегери. Въпросът е по какъв начин Спас Дочев е преценил художествените достойнства на картината (злопаметни езици припомнят, че може би я е сравнявал с творението на брат си, което краси кметския кабинет в ловешката община). Когато нашият главен редактор е потърсил обяснение от Дочев защо портретът е бил подложен на подобна цензура и го е запитал дали евентуално би изложил портрет на Ахмед Доган, ловешкото светило на изкуството е отказало да отговаря на „провокативни“ въпроси.

Ние, екипът на Българския Арт Портал, смятаме този факт за грубо потъпкване на правото на художниците за допир с публиката, необременена от комунистически и прочие предразсъдъци. Също така бихме оценили това деяние като немотивирана, неоправдана и нямаща място в наше време цензура. Дори на собственик на провинциална частна галерия не би прилягал подобен акт, а какво да кажем за (уж) безпристрастен слуга на обществените интереси, като какъвто би трябвало да се възприема господин Дочев от мига, в който се е подписал под заповедта за назначаване на пост в ОБЩИНСКАТА галерия в града.

Господин Дочев, заставаме твърдо зад нашия главен редактор и с настоящето Ви уведомяваме, че ще информираме всички национални и местни медии, които проявят интерес към случилото се. Без значение дали разчиствате някакви лични сметки или просто се самоопределяте като последна инстанция в ловешките културни среди, бихме искали да Ви напомним учтиво, че времето на шуробаджанашките партийно отглеждани изложбички в залата на ОбК на БКП отмина.

Ще си позволим да завършим с думите на Апостола „Там нека съди народът, а не да давам глас за себе си. Това е презряно от човещината за глупаво и най-просто нещо“ (благодарности към блога „Странноприемницата“, в който може да видите и други портрети на Васил Иванов Кунчев и да прецените кой от тях е по-голям срам за името на българската светиня).

Сибин МАЙНАЛОВСКИ, администратор на Българския Арт Портал

2 thoughts on “Спас Дочев цензурирал гей-портрет на Апостола

  1. Ама това си е направо свинщина! Разбира се, че ще разпространите писмото, този човек е там, за да подпомага социо-комуникативния процес, а не да се изживява като Торкемада или като главен имперски цензор! И какво точно му е „гейското“ на този портрет, че не можах да разбера? А дали, ако му докарат гостуваща изложба на тоз другар, няма да заключи „Давид“ на Микеланджело в мазето, далеч от останалата експозиция?

  2. Драги читатели, чета от другия край на България за Коледните празници в Ловеч, радвам се за ловчалии и онемявам пред простотиите,с които занимавате клетите сънародници. То не стига, че още се съмняват в това, кой предаде Апостола, ами и ще им показвате, кой резили неговия образ и подобие!
    Всички вас, които търсите „под вола теле“, няма да ви занимавам с безспорния талант на художника Цвятко Дочев, когото въобще не познавам лично, а ще ви изпратя на една екскурзия в Пловдивската художествена галерия и два дни ще ви държа да стоите мирно пред портрета на Апостола, рисуван от художника Георги Данчов. Ако не ви е срам, закачете до него тази пародия, която сте публикували и поканете една група деца от детската градина. И те ще ви покажат очевадните грешки, които е допуснал Тихомир Антонов, когато се е ОПИТВАЛ да прерисува портрета на Васил Левски. Аз съм възпитаник на Художествено училище и смело мога да ви ги покажа.Поне да беше нарисувал мустаците му, че да прикрие малко от грешките. Този „портрет“ можете да си го използвате, ако имате във вестника занимателна рубрика „Открий седемте разлики“. А аз, като учител, ще си извадя цветно копие, с което ще показвам нагледно на учениците как не трябва да се рисува образа на най-великия българин. А който е дал диплома на Тихомир Антонов във Великотърновския университет, петни името на тази вековна крепост на българската култура. И аз да бях на мястото на г-н Дочев, не бих допуснал нито една подобна пародия на изобразителното изкуство да излага авторитета на ловешките творци.Тук въобще няма място за комунистическо-подмазвачески манталитет. Тук стои дилемата: докоснат ли си от Бога да бъдеш творец или не!Един е Апостола и ако майка му беше жива да види как е окарикатурен, не знам как тогава ще биете тъпана по всички медии. Дето да му кажете на г-н Антонов да се прибере вкъщи и да се научи как се прерисува портрет по снимка, вие съсипвате авторитета и на ловешките информационни медии. И 100 портрета да извадите от блог“Странноприемницата“, важно е колко от тях са закачени в Ловешката художествена галерия. Аз съм влизал в нея и досега не съм бил свидетел на такъв кич, какъвто вие, господа, се опитвате да предложите на посетителите. Докъде стигнахме, в 21 век представителите на медиите да не могат да различат стойностното от кича. Този г-н Сибин Майна-ловски българин ли е и боли ли го като такъв за това, как ще бъде поднесен образът на най-великата личност за всички времена на децата ни???!! Най-добре ще бъде да се извините по всички възможни медии, задето натрисате на цяла България окарикатурения образ на Апостола. Или най-малкото , което е – засрамете се!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.