Сергей Станишев говори с китайците за автозавод край Ловеч

Министър-председателят Сергей Станишев разговаря с делегация от най-голямата частна китайска компания „Греат Уол“(Great Wall), водена от вицепрезидентите й Уенлин Синг и Уанбау Чай. Те представиха идеята си да построят, съвместно с български партньори, завод за производство на китайската марка автомобили край Ловеч. Инвестицията е за 80 млн. евро, а очакванията са да бъдат открити близо 1500 работни места.(Според в. “Ловеч прес” те са 2000.) Има идея кадри за завода да бъдат подготвяни по специални програми в Механотехникума в Ловеч и в Техническия университет.

Пред представителите на „Греат Уол“ премиерът изрази подкрепа за проекта и изтъкна, че за правителството е основен приоритет да продължи инвестиционният процес в България, който е бил особено силен през последните години. Предимство на страната ни е добрият бизнес климат, данъчното законодателство, квалифицираната работна ръка и финансовата стабилност. Имаме желание да привличаме производствени инвестиции, особено експортно ориентирани, подчерта още министър-председателят Сергей Станишев. Той изрази задоволство, че има сериозен интерес да се правят автомобили именно в България и то в момент, когато този бизнес в световен мащаб изпитва трудности.

От своя страна представителите на „Греат Уол“ заявиха, че срещите им в България затвърждават намерението им да реализират докрай тази съвместна инициатива. Въпреки световната криза ние гледаме напред в бъдещето и не смятаме да замразяваме инвестиционните си проекти, казаха те. Гостите представиха дейността си като акцентираха върху това, че заводите им отговарят на най-високите екологични изисквания, а компанията е социално отговорна и създава отлични условия за работещите там като има включително и програми за наемане на хора в неравностойно положение.

Очаква се проектът да стартира в началото на 2009 г., а Ловеч да стане център на производството на цялата серия автомобили на „Греат Уол“.

Автомобилна компания“Греат Уол“ (Great Wall Ltd) е първата частна автомобилна компания, която е регистрирана на Хонг Конгската стокова борса. Нейните продукти са пътнически автомобили, SUV-та, миниванове (MPV) и пикапи. Компанията притежава повече от 20 дъщерни предприятия с над 18 000 служители. Капацитетът й на производство е 400 000 единици завършени автомобили, и съответстващите основни компоненти, като двигатели, предни и задни оси т.н. „Греат Уол“ поддържа забележителен растеж в продължение на 10 последователни години. По отношение на развойната дейност Great Wall Motor притежава център за проучване и развитие с първокласно международно оборудване и системи за проучване и развитие, и притежава сертифициран изпитателен център. Всичко това поставя солидна основа за продължителна и независима развойна дейност и иновации.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.