Забутани в Празника на будителите – коментар на Цветан С. Тодоров

В събота е Денят на будителите. Това е важен празник, но напоследък е някак забутан сред голямо смешение на пластове в народното съзнание. Обикновено хора като мен на 1 ноември „плачат“ по медиите, че днес няма истински будители като Паисий, Захари Стоянов или Симеон Радев.
Не е вярно! Будители има, но те са „невидими“ за хорските очи. Все пак да си дадем сметка, че че живеем във времена, когато един свещеник нарече премиера Сергей Станишев „пич“, а пък от своя страна Станишев по-рано назова опозицията „циркаджии“. Ако духовниците и първите мъже се изразяват така, то явно нещо много важно се е променило.
Според мен, към лошо. Защото тези хора трябва да са сред будителите, но не са. Пък и голяма дрямка е обзела народа ни. Сън дълбок под мишницата на ЕС. Малцина са тези, които наистина си дават сметка колко много се е променила страна за 20 години. Още по-малко имат отговор на въпроса „Защо стана така?“. Днешните будители трябва да говорят истината, както са правили това писатели като Георги Марков. Защото докато широките народни пластове не почувстват необходимост да са будни, всички ще сме „забутани“ в некакви празници. Иначе е по-добре да празнуваме Ден на съня.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.