Ловеч и Троян минават на воден режим

Засушаване и намаляване дебита на изворите на р. Черни Осъм вкарват от понеделник Ловеч и Троян заедно с околните селища във воден режим, предупреди още в миналия брой шефът на ВиК-Ловеч Светослав Иванов.

В някои села режимът на практика вече действа, тъй като местното ВиК е спряло подаването на вода за тях. Кметовете на Ловеч и Троян вече забраниха да се използва питейна вода за поливане на градини, за миене на коли и тераси. Режимът ще зависи от това доколко рационално се ползва водата, каза ВиК шефът. Вероятно първоначално ще важи само за нощните часове, а ако продължи да няма вода, тя ще бъде спирана и през деня.

През последните 10 г. в Троян и Ловеч не е имало режим на водата поради намалялото население и срината икономика. Захранването се извършва чрез черноосъмската водоснабдителна система, както и от няколко локални водоизточника. Построяването на язовир Черни Осъм, би решил проблемите на двете общини, но все още не е на дневен ред.

С Ловеч и Троян селищата, които тазгодишното засушаване лишава от питейна вода, вече стават над 300. България е една от петте страни в ЕС, където има най-малко водни ресурси – годишният дебит е 15.7 млрд. куб. м, или между 2300 и 2500 куб. м годишно на човек от населението, съобщи вчера Франс прес. За сравнение в Румъния този показател е 10 000 куб. м на човек. България в момента разполага само с 12 язовира. Около 60% от водата не стига до потребителите, защото в някои райони загубите стигат до 90%, твърдят експерти. В България едва 10% от питейната вода се използва по предназначение – останалите 90% изтичат за напояване и в индустрията, отбелязва АФП.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.