Нектарий: Това е изпитание Господне, което трябва да преодолея

Монахът Нектарий е бил изгонен от манастира, след като игуменът – отец Панкратий, го пребива зверски. Дни след това Панкратий запали светата обител. Нектарий разказва за тайната любов на игумена с непозната жена и затова как преди години той самият е пушил марихуана. Скандални случки от ежедневието в Гложенския манастир разкри отец Нектарий в специално интервю за bTV.

Разказът на йеромонахът започваме на свечеряване под манастирската стряха: „19 ч. е вечерня и аз съм закъснял с пет минути и съм се отплеснал – гледах филм. Той (Панкратий – бел. ред.) нахълта и директно главата за масата – бой! След това тръгна да чупи компютъра ми – всичката техника и каза: „Следващият път ще бъдеш като ето това“ – ще ме счупи като компютъра. И аз тотално шокиран“.

Йеромонахът звъни на ловчанския митрополит Гавраил, но когато Панкратий разбира, че са се оплакали от него се връща при монаха с ъглошлайф. И това не е единственият случай. Монахът си спомня как Панкратий премазал манастирската котка с лопатата и как пребил младо момче в манастира, само защото го победило на канадска борба.

След като изпитва върху себе си силата на игумена, Нектарий побягва към близкото село Гложене. Не е свидетел на пожара, в който след няколко дни Панкратий изгаря лични документи, но си има версия за виновника – тайнствена жена, с чиято поява преди месеци живота в обителта коренно се променя.

Тяхното отношение си беше като на двойка – какъв човек да си и да не го забележиш, казва Нектарий.

Откровенията на монахът с името на божествената напитка не спират. Преди време мълвата за „напушения монах“ тръгва дори в интернет. Нектарий се амбицира да докаже, че е чист и си прави проба за активни вещества и психотест.

Без да го желае, монахът попада в казан, където са забъркани бой, грешна любов и църковна музика, но вярва, че това е изпитание Господне, което трябва да преодолее.

Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че отец Нектарийот Гложенския манастир не е наркоман и в кръвните проби, които са му направени, не са открити вещества, които да потвърдят, че той е наркозависим.

Преди дни отецът си направил кръвни изследвания в специализирана лаборатория в София, които са потвърдили, че той не приема наркотици, срещнал се е и с психиатър.

Според Ловчанския митрополит, отец Нектарий сам е пожелал да му бъдат направени тези изследвания, с които да докаже, че не е наркоман и че бившият игумен на Гложенския манастир Панкратий си е измислил всичко това, за да му прехвърли вината за скандала, който се разрази в манастира преди две седмици.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.