Грамотността да имаш 24 май – от Цветан С. Тодоров

Трябва да си достатъчно грамотен, за да имаш Празник на буквите, какъвто е 24 май. Днес той е затънал в рутина, инерция и мъгла. Да вземем само появата на интернет – епохата му е сравнима с появата на печатната машина на Гутенберг. Навлизаме в нова, още по-масова вълна на грамотност, но от друг вид.

“Родолюбци” днес се жалват – неграмотността се шири, младото поколение не знае и не иска да учи.

Напротив – знае и учи, ама други неща…

Не си спомням някога комунистите да са били против интернационализма. Даже насърчаваха ученето на есперанто – изкуствен международен език. Днес същите хора пищят от глобализацията. Глобализацията е интернационализъм чрез компютри – казано с по-прости думи. Днешната глобализация е естествен процес, няма как да й се противопоставиш. Ставаш глупав, ако не я виждаш.

През средновековието всеки грамотен човек по нашите земи драскал надписи на камък. Днес всеки, който е имал оценка поне Добър (4) по литература, пише книги. Утре всеки ще чете, пише, гледа и слуша чрез компютъра си. Привилегията да общуваш свободно със света днес е факт за младите хора. Но интернет загърби “книжовните” правила. Вече има нов код. Така и 24 май придобива друг смисъл. Няма да е остарял ритуал под портретите на братята Св. Св. Кирил и Методий, а празник на грамотните хора, които успяват да се справят с проблемите си. Впрочем, както са направили навремето и самите Свети братя.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.