Ловешки селскостопански самолет катастрофира край Варна, пилотът загина

Ловешки самолет на селскостопанската авиация се разби на десетина метра от крайните къщи на варненското с. Тополи на 14 май, 2008 г. Пилотът е загинал, информира БГНЕС. По-късно стана известно, че това е Петър Йорданов Харизанов от Бургас.

Инцидентът е станал в 15,15 часа. Машината е извършвала редовен полет за пръскане на препарати в землището на селото. Самолетът LZ 3105 e бил нает по поръчка на местен арендатор.

Собственикът на ловечката фирма „Симек Еър“ Борислав Янков, която притежава самолета, каза, че от Министерството на транспорта и съобщенията са му се обадили за уточнение на номера на машината.

Според него причината за инцидента не е техническа, а е грешка на пилота. По думите му самолетът се е ударил в жици за високо напрежение, информира БТА.

Самолетът е отдаден за ползване на фирма „ЦАХО-Георги Георгиев“ от Добрич. Машината е в летателна годност.

По информация на кмета на Тополи Ганка Димитрова самолетът се е ударил в стълб от уличното осветление.

Самоличността на пилота е установена. При инцидента няма засегнати къщи. Местни жители коментираха, че самолетът е летял много ниско. Някои направиха предположение, че горивото му е свършило. Районът е отцепен от полицията.

Експерти на Специализирано звено за разследване на авиационни събития и аварийно-спасителната група на летище Варна направиха оглед на местопроизшествието.

През 2002 г. друг самолет на Симек Еър се разби в лозя край Ловеч. Макар сериозно наранен, пилотът бе спасен. Средната възраст на тези чешки машини е 20-25 години, каза пред БНТ експерт.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.