Потоп заля Тетевен и Рибарица

 


 

Проливният дъжд през последните дни вдигна рязко нивото на река Бели Вит и нейните притоци и спешно са евакуирани хора от застрашените участъци в Рибарица и Тетевен. Десетки къщи са наводнени във вторник вечерта. Изведени са и животните. Три екипа с помпи отводняват залетите къщи. Направена е дига на пътното платно с височина 1,5 м за отбиване на водите, каза директорът на областната дирекция на МДПБА Иван Чоканов. Експертни групи са започнали оглед и на засегнатите от бурята мостове в района. Електроподаването е възстановено. Работи се за осигуряване и на водоподаването за Рибарица, Тетевен и Гложене. В акцията са се включили жители от двете населени места с техника и инертни материали.

Разчистени са земните маси, които затвориха пътя Априлци – хижа „Плевен. Експертни групи ще извършат оглед на засегнатите от бурята мостове и други пътни конструкции.
В понеделник в следствие на падналите обилни валежи във водосборната зона на р. Бели Вит са замерени 100 литра на кв. метър на хижа Вежен. От топенето на снежната покривка, рязко се покачват нивата на р. Бели Вит и притоците й: р.Заводна, р. Дебелщица, р. Стара Рибарица, р. Косица и р. Горюново, общ. Тетевен, обл. Ловеч. В село Рибарица, в района на Шалски дол водата е преляла през мостова конструкция и е преминала през пътно платно на главен път Рибарица-Шипково. Наводнени са 10 къщи, като водният стълб е достигнал 1 метър. Наводнени са около 30 дворни места с мази и приземни етажи. Подкопани са крилата на мостови конструкции, като в района на местност “Нецов дол”, мостът е с видима деформация на пътното платно.
В Тетевен са наводнеди  10  вили в местността “Скрибътна”, 5 къщи в кв. “Пладнището” и 3  къщи в кв. “Полатен” – м. “Черновитски мост”. Направени са временни диги в районите “Пладнището” и кв. “Долни край” за отбиване на водите. Затворен е пешеходен мост в централната част на Тетевен поради опасност от разрушаване.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.