Стачката в Ловеч освирка зам.-министър Камен Пенков

Стачкуващите учители освиркаха зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков, днес, вторник, 16 октомври, когато той бе дошъл в Ловеч, за да се похвали с успехите в борбата с престъпността. Първоначалната информация бе, че ще дойде лично министър Румен Петков, но явно е преценено, че рискът от неприятни срещи в разбунения град е твърде голям и имиджа му ще пострада. Преди три седмици стачкуващите преградиха пътя на Георги Първанов под стените на крепостта и го подложиха на кръстосан разпит по проблемите на образованието и ниското заплащане.

Днес над 400 стачници с училищни звънци и плакати дефилираха по главната улица и спряха пред общината. Ефективната стачка на четвъртата си седмица е обхванала 11 училища и две детски градини.

Освиркането не подмина и придружаващите официалното лице. С Камен Пенков вървяха кандидат-кметът на БСП за Ловеч Минчо Казанджиев и депутатът от БСП Донка Михайлова. Дълго време по мегафона бе привикван да вземе думата и появилият се Янаки Стоилов. Стачниците скандираха: “Чакаме! Чакаме!”. Най-после червеният депутат призна пред тях, че стачкуващите педагози имат право с исканията си за достойно заплащане.

Утре, сряда, протестиращите ще правят подготовка за големия национален митинг, който ще се проведе в четвъртък в София. Днешните преговори с правителството отново се оказаха ялови. Няма признаци засега някоя от двете страни – протестиращи и правителство, да отстъпи. Както НГ прогнозира, стачката явно ще опре в изборите за местна власт. Интересно кого ще подкрепят педагозите?

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.