Изборите са непредсказуеми – всичко ври и кипи!

 

Инж. Петър Илиев Петров за проблемите на града според коалиция “Всички за Ловeч’

Половината от кампания вече почти мина. Какво e вашето усещане за нейния ход?

В диалога с хората усещам разочарование от състоянието на населените им места. Има едно безверието. Хората разбират, че сегашните управляващи не могат да направят нищо за по-добър живот. Уличното осветление в повечето от селата е плачевно – крайните улици тънат в пълна тъмнина. Хората се плашат да идват на вечерни срещи, защото после не могат да се приберат. В Дренов пък нямат радиомрежа, до хората не стигат местни новини. Пълно затъмнение за политиката на общинската администрация, а пък мрежата уж е тяхна. Същото е и в други села. Според нас тази апатия ще се отрази върху избирателната активност на 28 октомври. Неизбежен е втори тур, така си мисля. Но някои разпространяват слухове, че избирателната активност ще е много висока. Така манипулират общественото мнение. Това са предизборни балони.

Кой ги пуска тези балони?

С просто око се виждат мераците на кандидата на управлявалата досега политическа сила да преодолее негативите от управлението си. Създават фалшиво впечатление за една еуфория, че тяхната е най-сполучливата кандидатура, която уж успешно управлявали и още по-успешно ще управлява в бъдеще. Тя била единствена от цялото многообразие от кандидати, която щяла да се наложи още в първия тур с най-висок процент и кандидатът й ще остане безспорен лидер. Това е пълна лъжа и заблуда. Но има една мисъл – блажени са верующите. Важи точно за този случай.

От какво се нуждаят най-много жителите на общината според коалицията ви?

Виждайки резултатите от демонстративните проекти на общината през изтеклия мандат, стигаме до извода, че не те са били най-важните. Най-важен е икономическият модел на общината. Трябва да се увеличат по най-бърз начин работните места. Това е възможно. Защото вижте какво става в съседните общини. За къс срок те постигнаха високи резултати. Но стремежът им бе да работят за интересите на собственото си население и това даде видими резултати. За разлика от Ловешка община, където няма никакво благоденствие за населението, а само една празна илюзия за красота. Какво пречеше наши фирми и изпълнители да поемат малкото поръчки през мандата. Но не – всички пари изтекоха извън града. За нашите хора не остана нищо. В новопостроените и бъдещите магазини купувачите изпълняват ролята на статисти, поради липсата на покупателна способност.

Подкрепяте ли стачката на учителите?

Разбира се, че ги подкрепяме. Категорично! Учителският труд е трудна и отговорна мисия. По квалификация за клас трудът на учителя трябва да е първа или втори категория. Средата им е тежка. Решението на проблема с учителите го виждаме така – да получат високи заплати, а после министерството да изработи щатна характеристика и контролират резултатите от учебния процес. Който не се справя, да бъде освободен. Всеки трябва да докаже качествата си. Без да се прехвърлят топката, както е в момента. Това е много лесно – може да се докаже с тестове и да се видят уменията на учениците.

Защо червените социалисти не ги подкрепиха, а се скриха? Техните общински съветници скандално не се подписаха в декларацията в подкрепа на учителите. Не са ли вече социална партия?

Управлението на основното и средното образование е възложено на общинската администрация. Тя кадрува директорите и учителския състав почти всяка година. Тя е институцията, която обезпечава заплатите на учителите. Така подборът им доведе до тези плачевни резултати. Стачката е негативна оценка на тяхната работа. А пък отдавна БСП не е партия на бедните и онеправданите. БСП защитава интересите на едрата буржоазия и дори олигархия. В тяхната листа е директор на частното предприятие “Спарки- Елтос”. Такива хора ще влияят върху решаването на интересите на богатите, а не на бедните. В листата на коалиция “Всички за Ловеч” са само личности, доказали своите професионални качества. Нито един не е участвал в корупционни и спекулативни сделки. Те са почтени граждани и са готови да се преборят с проблемите на общината.

Защо сте срещу строежа на църквата?

Днес, от позицията на започнатия строеж на трикорабния катедрален храм, ясно се вижда, че мястото никак не е подходящо. Това е мнението и на голяма част от хората. Строежът противоречи на каноните на църквата. Те изискват да има простор, за да може храмът да излъчва величие – такива са изискванията на вярата. Във всички държави се прави по този начин. А тук не се съобразиха с това – мястото е много близо до Дома на техниката, до жилищните блокове. Като се махнат обезопасителните прегради на строежа след построяването, ще се види, че той не се вписва. Клириците навярно ще търсят начин да съборят сградите, защото храм трудно се събаря за разлика от други сгради. Откъм законосъобразност също има груби нарушения на законите за ТСУ и ЗУТ. Не се допуска публичен общински имот за отдих и разходки да се променя в частна общинска собственост. Заобиколиха процедурата за обсъждането на бъдещия храм. Законът не разрешава това действие. С оглед да се заобиколи тези член, заинтересованите поръчаха частичен архитектурен проект за промяна на централната градска част. И теренът – общински площад, стана нерегулируемо дворно място и по смисъла на закона можеше да се продаде на търг. Общинският съвет взе решение търгът да е с идеална цел и да се предостави на митрополията. Определи се и минимална цена на обекта – базова по 10 лв. на кв. м, а не по цени на свободния пазар. Това доведе до придобиване правото на митрополията да закупи имота. Но една от точките в договора е, че не може да започне строеж, докато не се осигури цялата сума. В противен случай договорът е неспазен и може да бъде развален. Строежът продължава вече две години и не му се вижда краят. Това са фактите, които провокират нашето мнение за сделката.

Ако има балотаж, кого ще подкрепите?

Резултатите от първия кръг засега са непредсказуеми. За първи път се провеждат местни избори в такива условия, обществото ври и кипи. Процесите в страната и региона са много динамични и навеждат на мисълта за невероятни резултати и крайни решения на избирателите. Така че който подкрепя или дори обещава подкрепа, рискува да урони достойнството на коалицията пред гражданите.

Едно интервю на НГ

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.