Ексклузивно: Стачкуващи спряха Първанов

Първанов се срещна със стачкуващиПрезидентът Георги Първанов бе срещнат от стачкуващи в Ловеч.

Стачкуващите учители от Ловеч прекъснаха официалната визита на президента Георги Първанов в понеделник, 1 октомври, в Ловеч, където той бе дошъл по съвършено други дела.

Над 200 гневни педагози от четири училища още от 11,30 ч чакаха държавния глава на площада пред Покрития мост. В тревогата си да не би Първанов да ги заобиколи, те блокираха подстъпите към крепостта Хисаря, където по-късно историкът-президент се срещна с кръжочници.

За отчайващото положение на днешния учител, за погрешното разбиране на целта на стачката, за негативната кампания срещу тях говориха спонтанно един след друг педагозите. Те поискаха Първанов да инициира диалога с правителството, като подчертаха, че заплащането не трябва да омаловажава труда им. Дали няма да се стигне до национална катастрофа и какъв е отзвукът в Европа от стачката, питаха още учителите. Защо местни и национални медии подценяват нашите протести, продължаващи шести ден – това бяха въпросите на мнозина.

Първанов бе вижлив и сподели, че винаги е разбирал исканията на учителското съсловие. В същото време един от охраната на президента шепнеше на учителите: “Ние също ви подкрепяме!”

Колкото сме по-бедни, толкова ставаме по-непокорни подчертаха издигналите плакати учители. Мнозина от тях носеха и в. Народен глас който е сред малкото местни медии, отразяващи протестите (виж снимката по-горе).

От Стачния комитет връчиха протестна декларация. После президентът пое към историческите си интереси, а народът се върна обратно, манифестирайки през града и издигайки исканията си за достойно заплащане.

В президентския кръг вървеше доста ядосан от непредвидения разговор с учителите изпълняващият длъжността кмет на Ловеч Пламен Петков. Малко по-назад бе и кандидатът на БСП Минчо Казанджиев. Нямаше с какво да се гордеят този ден.

 

Текст и снимки Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.